Шість чєк-листів по фотографії, які допоможуть вам отримувати гарні кадри.

1. Чек-лист «Пейзаж»
2. Чек-лист «Різкість». 7 кроків до чіткого кадра
3. Чек-лист «Композиція». Принципи, яки слід знати кожному фотографу
4. Чек-лист • «Нічна зйомка міста»
5. Чек-лист «Зйомка жіночого портрету»
6
. Чек-лист «Складові візуального стилю» 
7. Чек-лист «Помилки позування»
8. Чек-лист • 8 правил светового объемного рисунка

Чек-лист «Пейзаж»

  1. Глибину різкості дає діафрагма від 8 до 16
  2. Зроби фокус на об'єкті середнього плану
  3. Цікавіше вийде світлина з бічнім або із заднім (контровим) світлом
  4. Експозицію всього кадру вимірюй по тому, що важливіше – по небу або по землі
  5. Використовуй штатив, монопод, щоб запобігти разфокусу
  6. Використовуй плавний або відкладений спуск
  7. Знімай на лінзи з широким кутом (10-35 мм)
  8. Допоможуть вирівнювати експозициію градієнтні фільтри, зйомка HDR, зйомка панорам.
  9. Пейзажу більш притаманний горизонтальний кадр
  10. Важливі лінії кадру розташовуй пo третинам
  11. Глибину формують передній, середній, задній плани
  12. Шукай лінійну або повітряну перспективу
  13. Важливі балансування, рівновага об'єктів
  14. Пошук «ритму» об'єктів
  15. Пошук незвичайних ракурсів (з даху, з ями)
  16. Заповнюй текстурами всі області кадру
  17. Знімайте в сутінках, підберіть заздалегідь час і місце
  18. Вранці менше перешкод (перехожі, авто, дим)
  19. Роби кілька дублів при різному освітленні. Повертайся на геометрично цікаві локації в різний час доби і при різній погоді
  20. Не поєднуй фотозйомку з екскурсію
  21. Якщо архітектура «не влазить», знімайте деталі

Чек-лист «Різкість». 7 кроків до чіткого кадра

  1. Знайди опору. Тремтіння камери в руках зіпсує різкість. Тримай камеру двома руками, притисни лікті до корпусу. Зроби вдих, потім напів-видих і знімай затамувавши подих.
  2. Правильне фокусування • автофокус камери може промахнутися і зробити різким фон, а не модель. Слідкуйте за фокусом.
  3. Світло! Наводь фокус на контрастні деталі об'єкту. На контрасті камері простіше сфокусуватися.
  4. Використовуй відкладений спуск - таймер застосовуються для зйомки автопортретів або для запобігання коливань камери при натисканні на кнопку
  5. В умовах недостатньої освітленості або вночі перемикайся на ручне фокусування.
  6. Штатив. При зйомці на довгих витримках використовуйте штатив або монопод.
  7. Коротка витримка. На витримках від 1/60 і довше майже завжди спостерігається расфокус, якщо ви знімаєте з рук.
  8. Витримка. Рухомий об'єкт знімай на коротких витримках (1/250, 1/1500 і коротше) і тоді об'єкт зйомки буде «заморожено».
  9. ISO. Використовуйте низькі значення ISO якщо це дозволяє ситуація. Цифровий шум на високих значеннях ISO призводить до знищення дрібних деталей, що викликає відчуття нечіткості.
  10. «Відкриті» діафрагми або зйомка з близької відстані (макрозйомка) підвищують ймовірність промаху автофокусу. Тому краще перейти на ручне фокусування.
  11. «Закриті» діафрагми. Використовуй значення f/8, f/11. Це ніяк не впливає на різкість, але загалом збільшує глибину простору в фокусі. Тож знімаючи пейзаж, наприклад, у вас вийде чіткий, глибокий знімок.
  12. Захист! Важливий фактор – чистота лінз. Використовуйте захисне скло для об'єєктива.
  13. Дорогі об'єктиви. Об'єктиви з фіксованою фокусною відстанню найчастіше дають більш різку картинку, ніж зуми або китові об'єктиви.
  14. Використовуй об'єктиви, оснащені оптичною стабілізацією. Це зазначено в маркуванні об'єктива..

Чек-лист «Композиція». Принципи, яки слід знати кожному фотографу

  1. Проблема об'єкт/фон. Використовуй контрасти по тону, по кольору, по текстурам щоби відокремити героя від фону.
  2. Простота та повітря в кадрі завжди на користь сюжету
  3. Правило вільного простору (повітря) перед обличчям моделі
  4. Правило третин
  5. Зверни увагу на елементи геометрії кадру: лінії, фігури, форми, світло, кольори, рух і ритм.
  6. Важлива рівновага об’єктів та плям.
  7. Використовуй незвичайні ракурси зйомки.
  8. Колористика кадру. Певні кольори вражають глядача
  9. Динамічні діагоналі, мирні горизонталі, владні вертикалі.
  10. Глибина кадру. Повітряна, масштабна, лінійні перспективи.
  11. Використовуй активні ліній, ведучі око глядача.
  12. Візьми героя в рамку, наприклад, об'єктами переднього плану.
  13. Правило трьох. Одна річ - завжди сама по собі. Дві поруч - можливо випадковість. Але три поруч - це вже взаємодія, образ, історія.
  14. Правило природних S-образних ліній
  15. Правило «підійди ближче та фотографуй крупні плани»
  16. Ритми, повтори, патерни, візерунки
  17. Обирай свідомо квадрат, вертикальний або горизонтальний формат кадру
  18. Правило динамічної симетрії

Чек-лист • «Нічна зйомка міста»

  1. Знайдіть вдалу точку зйомки. Необхідно врахувати розташування вуличного освітлення та рух транспорту. Саме вогники від цих об'єктів створюють особливий настрій нічних міських пейзажів.
  2. Для отримання красивих промінчиків від вуличних ліхтарів необхідно закрити діафрагму до значень 11-22. В цьому випадку промінчики будуть виглядати більш тонкими, контрастними і довгими.
  3. Використовуйте надійний, важкий штатив. В темряві зйомка потребує довгих витримок Тому камера повинна бути максимально нерухома. Інакше зображення вийде нечиткім, об'єкти вийдуть в расфокусі.
  4. Дочекайтеся моменту, коли через весь кадр буде рухатися автомобіль з увімкненими фарами. Це прикрасить ваш кадр красивими кольоровими смугами. Краще вибрати точку зйомки так, щоб автомобілі їхали від вас, тоді ці смуги будуть червоного кольору. Наїжджають автомобілі дадуть білі смуги, що не так вражає.
  5. Зйомку краще проводити в мануальному режимі камери.
  6. Баланс білого краще підібрати експериментально. Справа в тому, що нічні вулиці освітлюються ліхтарями різної кольорової температури, тому ви можемо додати знімку ту чи іншу тональність залежно від ваших уподобань.
  7. Знімайте в RAW форматі. Це дозволить краще обробляти отримані кадри у програмах Photoshop та Lightroom.
  8. ISO вибирайте в залежності від встановленої витримки, але намагайтеся не піднімати вище 3200 на full-frame камерах і 1600 на кропнутих;
  9. Якщо в кадрі присутні водні поверхні, ви можете застосувати нейтрально-сірий фільтр щоб ще більше подовжити витримку. Це вирівняє поверхню води і знімок придбає ще більшу художність
  10. При використанні ширококутної оптики будь готовий до появи дисторсії. Це викривлення вертикальних ліній на краях кадру, таких як: стіни будинків, дерева, стовпи.

Чек-лист «Зйомка жіночого портрету»

  1. Перед зйомкою фотограф повинен гармонізувати свій особистий стан і тільки потім починати працювати з моделлю. Задайся питанням: «А яку емоцію випромінюю зараз я сам?»
  2. Якщо є година фотосесії, то 40 хвилин присвячуйте розмові з моделлю, вивчайте форму обличчя, пластику рухів. А тільки потім знімайте.
  3. Дізнайтеся навіщо моделі фотографія? Які очікування від сесії? Зловить ноту «ми з вами знайомі двісті років».
  4. Знімайте перший кадр і на ньому покажіть, як не треба позувати. Нехай модель побачить свою маску, «фото-face».
  5. Запросить модель розслабити напружені м'язи рота, лоба, шиї. Попросіть її сказати «О-о-о-о», щоб розслабити губи, запропонуйте моделі дихати ротом.
  6. Напружену посмішку треба прибрати. Починайте знімати модель зовсім без посмішки. Спокійне, розслаблене обличчя виглядає вкрай природньо.
  7. Слідкуй за мовою тіла. Необхідно зібрати тіло моделі так, щоб їй було зручно сидіти або стояти. Тоді це задоволення від пози відіб'ється і на обличчі.
  8. Напруга в будь-якій частині тіла відіб'ється на обличчі. Потрібно ніжно розслабити закріпачені шию і голову руками.
  9. Що найголовніше в позуванні? Головне, щоб загорілися очі! Фокусуй камеру по очах.
  10. Необхідно, щоби все в портреті – ракурс, поза, світло, фон і деталі сцени – допомагали вам розповідати історію про модель
  11. Щоби зробити «кіношний» кадр, намагайся отримати в кадрі три контраста - по світлу, по кольору, по текстурам.

Чек-лист «Складові візуального стилю» допоможе побудувати вам образ в портреті:

  1. Мета / Задум ідеї
  2. Натхнення (збір інформації)
  3. Схема кольорів
  4. Світло • Фон • Текстури • Аксесуари
  5. Поза • Міміка • Зачіска, макіяж • Гардероб
  6. Камера і об'єктив • Глибина різкості • Ракурс
  7. Кадрування • Обробка

Чек-лист помилок позування. Подробиці та фото дивись на сторінці «Жіночий портрет. Помилки позування» 

  1. Перерваний профіль щоки носом, голови - вухом, носа - віями.
  2. Нахил голови без компенсуючого руху тілом або кінцівками.
  3. Профіль закинутою голови - банальність.
  4. Занадто пряма, напружена шия.
  5. Шия в складках.
  6. Укорочена рука.
  7. Прямі кути рук – це пастки, яскраві плями. особливо на світлому фоні.
  8. Лікоть-ампутант повернутий на глядача.
  9. Рука нізвідки або чужа рука. Рука, що росте з живота.
  10. Пальці-обрубки, перехрещені руки.
  11. Притиснуті до тіла руки, товстий трицепс.
  12. Розчепірені пальці. Зчеплені пальці.
  13. Кулак біля обличчя, «клешня краба», млява рука.
  14. Непридатний ракурс для жіночого торсу: широкі плечі, вузькі стегна
  15. «Складчастий живіт» і похила спина у моделі сидячи.
  16. Сплющене стегно.
  17. Вигнуте назад коліно однієї напруженої ноги.
  18. Обрубок коліна.
  19. Не обрізайте кінцівки по суглобам. Ні рамкою кадру, ні контрастним одягом.
  20. Надмірне укорочення ніг сидячи навпочіпки.
  21. Обрублена або ластоподібна ступня
  22. Грубі підошви, ховайти п'ятки від глядача.

Чек-лист • 8 правил светового объемного рисунка

  1. Для того, что бы сохранить объем на снимке, никогда не ставьте свет со стороны камеры.
  2. Следите за тенями, которые отбрасывает каждый источник света
  3. Вводите каждый источник света в схему поочередно. Это поможет контролировать схему света.
  4. Старайтесь работать с мягким светом, если есть такая возможность
  5. Следите за правильностью общей экспозиции на снимке, потеря точки белого или черного влияет на объем фотографии.
  6. При работе со вспышками используйте обычный фонарик в качестве пилотного света
  7. Изучайте работы знаменитых художников и фотографов.
  8. После съемок у вас есть цифровой негатив. Динамический диапазон камера намного уже, чем ДД человеческого глаза. Поэтому, фотография будет всегда более плоской, чем реальность. А значит, обязательна нужна пост-обработка.
  9. Снимая со смешанным светом необходимо настроить камеру и источники света. Простое правило: снимайте с выдержкой меньше 1/250. Покупая вспышку, убедитесь, что она:

• мощная и имеет поворотную голову;
• несколько режимов работы: A, TTL, ручной;
• автоматический зум следит за изменениями фокусного расстояния объектива;
• синхронизируется по задней шторке;
• есть режим беспроводного управления.

Акция фотошколы • Новогодняя распродажа курсов